Üres kosár
 
 
Keresés
 
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
 
 
Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó
 
Elfelejtett jelszó
E-mail cím:

 
Újdonságok
 
Kedvezménykártyák
Kedvezménykártya használatával olcsóbban juthat hozzá a megrendelt termékéhez.
Az alábbi kedvezménykártyákat fogadjuk el:
 
 
 
 
Reklám
 

Termék adatlap

BCAA+GLUTAMIN 1 L

NARANCS ÍZŰ SZÉNSAVMENTES ÜDÍTŐITAL
Kategória: kategoria

300 Ft
/db
db
 
 
 

Narancs ízű BCAA + Glutamin üdítőitalt, mely tartalmaz háromféle esszenciális – izoleucin, leucin, valin – valamint egy nem esszenciális – glutamin – aminosavat. De mik is azok az aminosavak?

Szervezetünk számára nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje. A fehérjék, illetve az építőköveikként szolgáló esszenciális és nem esszenciális aminosavak bevitelét a testsúlycsökkentő diéta során is maradéktalanul biztosítanunk kell, hogy a naponta lebomló 300 600 g-nyi, változatos működésű fehérje újraképződve a fogyókúra azaz a megélénkülő katabolikus (lebontási) folyamatok során is biztosíthassa a szervezet egészséges és harmonikus működését.

És vajon mire jó az italban lévő négyféle aminosav?

Izoleucin

Hozzájárul a hemoglobin termeléséhez, stabilizálja az energiaszintet. Hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, segítséget nyújt a bőr, az izomszövetek és a csontok regenerálódásában.

Leucin

Elősegíti a növekedési hormon termelődését, hozzájárul a tesztoszteronszint megtartásához. Emellett növeli az izmok számára a hozzáférhető energia mennyiségét.

Valin

Energiát nyújt az izomsejteknek, emellett nyugtatóan hat az idegekre.

Szerepet vállal az izmok anyagcseréjében és koordinációjában, a szövetek regenerálódásában.

Taurin

Növeli az izomtömeget és csökkenti az izomszövetek lebomlását, javítja a szív összehúzódó képességét. Jelentős a sejtvolumenizáló, sejtmegerősítő szerepe, emellett nyugtatja az agyat, és segít a szorongásos tünetek és a stressz leküzdésében. Csökkenti a vérnyomást.

Glutamin:

Az aminosavak nitrogéntartalmú vegyületek, a fehérjék felépítői. A glutamin, L-glutamin egy nem esszenciális aminosav, testünk például májunk, izmaink- tehát képes előállítására, ám bizonyos körülmények között a természetes szintézis nem képes pótolni a szervezet igényeit, így komoly fertőzések és a testet ért nagy sérülések esetén.

A hosszú ideig tartó edzés az immunrendszer működését gyengíti, míg a mérsékelt aktivitású testmozgás erősíti védekezőképességünket. A nagy intenzitású, megterhelő edzés és a sportolók körében sajnálatos módon elterjedt anabolikus szteroid fogyasztás az ellenállóképességet bizonyítottan gyengíti. Az izom sok glutamint szintetizál, megterhelésekkor ez részben felszabadul, és tápanyagként szolgál a limfociták, makrofágok számára, az antioxidáns glutation szintézisén keresztül véd a szabadgyökök ellen. A megfelelő immunválasz és az egészség létrejöttéhez, megőrzéséhez tehát elegendő glutaminnak kell rendelkezésre állnia. Nem kétséges, hogy a glutamin az immunrendszer működéséhez mindenképpen fontos, azonban anabolikus hatását még nem támasztották alá kellően. A glutamin bizonyos vélemények szerint a növekedési hormon szintjét nagymértékben emeli, ezen keresztül izomtömeg növekedést eredményezhet. Utóbbi feltevést egészséges emberekben a kutatók idáig nem tudták kellően igazolni, de katabolikus állapotokban, rákos és AIDS-es emberekben az argininnel és HMB-vel kombinált L-glutamin (14 g arginin/nap, 3 g HMB/nap, és 14 g glutamin/nap kiegészítés) igen kedvező hatásokat mutatott, és más vizsgálatban a sebgyógyulást, kollagénképzést is segítette.

A minden amino anyjaként is emlegetett aminosav stimulálhatja az izomsejtek térfogatának növekedését, azok szuper hidratáltságát idézi elő, ami egyes a kreatin hatásmechanizmusával kapcsolatban elterjedt nézetek szerint anabolikus folyamatokat indít be az izmokban. A testépítő versenyzők és szakírók sokasága véli úgy, hogy a napi 6-30 grammos vagy más adagolású, több részletben vagy egyszerre elfogyasztott L-glutamin szabad aminosav vagy peptid formában kedvezően hat az izomépítésre. Szintén személyes tapasztalatokon alapuló nézet, hogy a glutamin bevitel a kreatin kúra utáni testtömeg csökkenést mérsékelni tudja. A hivatalos álláspont szerint állóképességi és nagyon megterhelő súlyzós edzést végző személyek számára hasznos fogyasztása, a túledzettséget segít megelőzni, csökkenti a fertőzések kialakulásának gyakoriságát. A regenerálódásban a glikogén raktárak feltöltése is fontos, a szénhidrát itallal elfogyasztott glutamin ezt nagymértékben tudta fokozni. A legújabb nézetek kellően híg szénhidrát+protein italt javasolnak állóképességi sportolóknak, ezt is érdemes lehet kiegészíteni glutaminnal.

A pH egyensúly fenntartásában is lényeges, az étrend lúgosításában hatékony lehet. A szervezetre az ételek túlzott savi hatása károsan hathat, fokozhatja a vázizomzat glutamin vesztését: a glutaminból képzett NH3 a savas hidrogén ionokat meg tudja kötni, így védi ki az acidózis káros hatásait. A glutamint izmaink raktározzák nagy mennyiségben, felhasználása vázizmaink terhére is történhet, így feltehetőleg izomvesztés is bekövetkezhet. A sok gyümölcs és zöldségfogyasztás, valamint a glutamin bevitel ezt megelőzheti-helyreállíthatja. A glutamin az ammónia méregtelenítésében fontos szerepet játszik, erre a célra súlyos májkárosodásban szokták felhasználni az orvosok.

Szabad L-glutamin és pepid formában tartalmazzák a kiegészítők, ezek hatékonysága feltehetően nem különbözik számottevően. A peptid forma előnyei valószínűleg a párhuzamosan elfogyasztott aminosavakból és az esetleges nagyobb arányban történő felszívódásból adódhatnak (a bél sok glutamint használ fel, peptid formánál ennek mértéke alacsonyabb lehet). A glutamin peptidek drágábbak szoktak lenni, mint a tiszta a glutamin, ami szakértői vélemények szerint azért furcsa, mivel általában olcsó hidrolizált búzafehérjéről van szó, aminél szerintük logikusan drágább a tiszta glutamin. A reklámok viszont mást mondanak, szóval itt valami bűzlik, könnyen lehetséges, hogy glutamin peptidként gyakran kevéssé értékes nyersanyagot sóznak a fogyasztók nyakába.

Miért használjuk?

• A glutamin tápanyagként szolgál a limfociták és makrofágok számára, szükséges a megfelelő immunválasz létrejöttéhez.

• Mérsékelheti az izomtömeg vesztést és fokozhatja az izom növekedését.

• Stimulálhatja az izomsejtek térfogatának növekedését, ami anabolikus folyamatokat indíthat be az izmokban.

• Serkentheti az izmok regenerációját, nem utolsó sorban az izom glikogénkészletének helyreállításával.

Hogyan használjuk?

Szabad L-glutamin és glutamin pepid formában tartalmazzák a kiegészítők, ezek hatékonysága valószínűleg nem különbözik számottevően. Napi 5 grammot vagy ezt meghaladó dózisait használhatjuk, egyszerre vagy több részletben elfogyasztva. Szokásos adag 5-10 g/nap és ennek többszörösei. Folyadékkal, lehetőleg szénhidrát és fehérje tartalmú itallal fogyasszuk el. Mivel nem esszenciális aminosav, ezért normál esetben nem beszélhetünk glutamin igényről.

Az alábbi időpontokban javasolt fogyasztása:

- edzés után a tejsavó + szénhidrát turmixba keverve

- edzés közben turmixba keverve, amibe BCAA és/vagy folyékony amino is mehet

- edzés előtt

- lefekvés előtt pl.: a kazein tartalmú turmixhoz hozzáadva

Természetes forrásai

Fehérjék alkotóeleme, így a tejsavó (6,6%) és búzafehérjéé (26%) is, szervezetünk előállítja, így hiányállapotáról nem beszélhetünk, ám a várt/feltételezett célok elérése érdekében külön is gyakran fogyasztják!